Mnohí z nás sa venujú štúdiu cudzích jazykov najmä za účelom cestovania a pobytu v zahraničí. Štúdium v zahraničí poskytuje študentom okrem zdokonalenia sa v daných jazykoch možnosť spoznať iné krajiny a ich kultúru, nadviazať kontakt s novými ľuďmi a získať neopísateľné zážitky a skúsenosti. Niekedy však môže byť zložité sa vo všetkých možnostiach zorientovať a zvoliť si tú správnu.

FUTURE LEADERS EXCHANGE PROGRAM (FLEX)
FLEX – Future Leaders Exchange Program je štipendijný program preštudentov stredných škôl z 20 krajín Európy a Ázie. Program poskytuje
príležitosť mladým ľuďom stráviť školský rok v Spojených štátoch amerických. Pobyt trvá jeden akademický rok a je financovaný Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov amerických a Úradom pre vzdelávacie a kultúrne záležitosti.
Program bol vytvorený v roku 1993 vďaka presvedčeniu amerického senátora Billa Bradleyho, že jediný spôsob, akým zabezpečiť prosperujúci vzťah medzi USA a krajinami Eurázie, je vzdelávanie mladých ľudí o týchto kultúrach. FLEX sa pôvodne zameriaval na občanov bývalého Sovietskeho zväzu, no postupne sa rozšíril. O štipendium od programu FLEX súťaží každoročne vyše 35 000 študentov. Jednou z podmienok prihlásenia je splnenie vekového kritéria. Po niekoľkých kolách testovania získavajú študenti zaradení do programu možnosť stráviť rok na strednej škole na pôde USA s pobytom v hosťovskej rodine.

YOUTHFULLY YOURS SK
Youthfully Yours SK je nezisková organizácia, ktorá poskytuje študentom na Slovensku možnosť účasti na krátkodobých mobilitách v zahraničí. Jednotlivé mládežnícke výmeny sa zameriavajú na rôzne témy, vďaka čomu je jednoduché vybrať si tú, ktorá vás bude zaujímať. V minulosti skrz túto organizáciu vycestovalo do zahraničia mnoho našich študentov. Aktuálnu ponuku mobilít môžete nájsť na Instagrame nášho Školského parlamentu.

INTERSTUDY
Spoločnosť Interstudy poskytuje jazykové kurzy a krátkodobé či dlhodobé stredoškolské štúdium v 17 krajinách. Jazykové kurzy v dĺžke od dvoch týždňov zabezpečujú pre všetky vekové kategórie počas celého roka. 6 Študovať môžu študenti na stredných školách v USA, Veľkej Británii, Kanade, Španielsku, Nemecku, Francúzsku a mnohých iných krajinách. Ceny pobytov sa líšia v závislosti od destinácie a dĺžky pobytu.

„Počas môjho študijného pobytu v zahraničí som zažila nezabudnuteľné chvíle, spoznala celoživotných priateľov a naučila sa hovorovú španielčinu, čo ma naplnilo pocitom radosti.”
– Leoni Martonošiová zo IV.AJ o svojej skúsenoti s výmenným pobytom INTERSTUDY

 

[text: Nina Elašová; foto: vlastné zdroje]