Mnoho študentov trávi letné prázdniny privyrábaním si na brigádach. Avšak nie len leto je obdobie kedy podnikatelia a firmy využívajú prácu študentov. Môže ísť o krátkodobú brigádu a občasnú výpomoc, ale aj o skúšobné obdobie na overenie možne budúcej dlhodobej spolupráce.

Skúsenosti študentov na brigádach
Každoročne viac a viac študentov posiela svoje životopisy firmám a podnikom, ktoré hľadajú brigádnikov aby si zarobili vlastné peniaze, naučili sa samostatnosti či odbremenili svojich rodičov. Pracovanie dlhých hodín v často krát nie ideálnych podmienkach je najlepší spôsob uvedomenia si aké ťažké je zarábať peniaze a tým aj hodnotu peňazí.

Práca s ľuďmi
O práci s ľuďmi treba vedieť, že má rôzne sféry a aspekty, že riešenie konfliktov napríklad s nespokojným zákazníkom je len jedna z nich. Je dobré vedieť, že v profesionálnom kontakte musíme byť vybavení základnými zručnosťami na riešenie konfliktov a vedieť využiť asertívnu komunikáciu. To môže pomôcť znížiť vypätosť situácií aj s tými, čo hlasno kričia. Je tiež dôležité spomenúť, že súčasťou profesionálnej komunikácie je nezastrašovať a nenechať sa zastrašovať kričaním. Zároveň je zdravé pripomínať si, že v práci ste v úlohe a časť kriku patrí tej úlohe, nie vám osobne. Predtým ako nastúpite do práce, ktorej základom je komunikácia s ľuďmi – zákazníkmi, musíte sa samých seba spýtať či viete zvládať stresové situácie, ktoré vytvárajú práve vaši zákazníci. Zároveň sa musíte naučiť aktívne relaxovať a vypínať, nechať prácu v práci, vedieť, že pohyb a hobby sú dôležité pre psychohygienu.

Interview so študentmi, ktorí každoročne v lete pracujú na kúpaliskách:

Denisa Pšenková (3.B)
Aké máš skúsenosti s prácou s ľuďmi pri práci v bufete?
Tak rôzne. Niektorí zákazníci sú veľmi príjemní a bezproblémoví, ale mám samozrejme aj skúsenosti s tými menej príjemnými. Pár krát sa mi stalo, že som kvôli veľmi nespokojnému zákazníkovi musela zavolať prevádzkara aby záležitosť vyriešil on, respektíve v niektorých prípadoch ma zákazník požiadal aby som mu prevádzkara ohlásila.

Myslíš si, že pracovať s ľuďmi by zvládol každý?
Osobne si to nemyslím. Niektorí ľudia úplne nechcú alebo nevedia celý deň komunikovať s ľuďmi a ku každému jednému sa správať príjemne bez ohľadu na to ako sa oni správajú k tebe. Musíš si vedieť zachovať chladnú hlavu aj keď sa napríklad niečo pokazí alebo ty spravíš chybu a dostaneš sa tak do situácie, kde sa musíš zákazníkovi ospravedlniť a vysvetliť mu situáciu.

Ako si sa dostala k tejto práci?
Poznala som viacej ľudí, ktorí už na kúpalisku pracovali a keďže som to mala relatívne blízko rozhodla som sa to skúsiť a zavolať tam. Neskôr som prišla na pracovný pohovor a rovno aj podpísala zmluvu na 3 mesiace. Viem, že v mnohých prípadoch je potrebné poslať životopis, ale to nebol môj prípad.

Andrej Ištok (3.B)
Aké máš skúsenosti so zákazníkmi?
Skúsenosti so zákazníkmi mám bohaté. S niektorými som si vybudoval pekný kamarátsky vzťah v priebehu 2 rokov brigádovania a tešil som sa kedy ich ďalšie leto uvidím. Avšak niektorí ľudia boli arogantní, panovační, neslušní a niektorí sa nezaobišli bez vulgarizmov. Celkovo som si z tejto skúsenosti odvodil, že nepríjemní ľudia by vám nemali znechutiť náladu, nakoľko môžete v práci stretnúť aj príjemných ľudí, ktorých môžeme privítať a vaša ochota a milosť sa vám môže vrátiť.

Ako si sa dostal k tejto práci?
K práci som sa dostal cez známych, bolo to jediné miesto, kde ma boli ochotný zamestnať nakoľko som mal 16 rokov keď som u nich začal brigádovať a čapoval a nalieval som alkohol.

Čo by ste mali vedieť pred nastúpením na brigádu ako študent?

1. Brigádovať môžu študenti strednej školy a stredného odborného učilišťa po ukončení povinnej desaťročnej školskej dochádzky (vek nad 16 rokov).

2. Zahraniční študenti môžu na území SR brigádovať ak: sú občanmi členských štátov EÚ, majú preukaz zahraničného Slováka, majú trvalý pobyt na území Slovenska, majú pracovné povolenie.

3. Zákonník práce umožňuje zamestnávateľom zamestnávať študentov na základe nasledujúcich dohôd:

Dohoda o brigádnickej práci študentov
Dohoda o pracovnej činnosti
Dohoda o vykonaní práce

4. Dohoda o brigádnickej práci študenta musí obsahovať nasledovné náležitosti: uzatvorená písomne (inak nie je platná), v dohode musí byť
uvedená dohodnutá práca a odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba na ktorú sa dohoda uzatvára- doba určitá, najdlhšie na 12 mesiacov.

5. Prácu na dohodu o brigádnickej práci študenta môže študent vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 26 rokov.

6. Súčasťou dohody o brigádnickej práci študenta je potvrdenie štatútu študenta strednej vysokej školy na základe overeného potvrdenia o návšteve školy.

7. Študenti si svoje povinnosti voči daňovému úradu môžu vysporiadať v daňovom priznaní alebo prostredníctvom ročného zúčtovania dane z príjmov, o ktoré požiadajú svojho zamestnávateľa.

Ako si nájsť brigádu?

1. Niekedy pri hľadaní brigády sa stačí len poobzerať okolo seba. Tvoja obec či mesto by mohli mať lokálne noviny, prípadne profily na sociálnych sieťach, kde ľudia sem-tam pridajú aj ponuky práce prípadne brigád.

2. Ak si takto stále nič nenašiel, často krát je najjednoduchšie a zároveň aj najefektívnejšie spýtať sa členov tvojej rodiny, známych či priateľov či nevedia o nejakej pracovnej ponuke.

3. Niekedy je dobré priamo sa ísť opýtať na voľné brigádnické miesto. V tvojom okolí je určite nejaká predajňa s odevmi či topánkami, potraviny, zmrzlináreň, reštaurácia či bistro. Môžeš navštíviť takéto prevádzky a priamo sa spýtať, či práve nehľadajú nejakú výpomoc.

4. Ďalším spôsobom ako si nájsť brigádu je prezrieť si inzeráty na inzertných portáloch. Podľa vlastnej voľby si môžeš filtrovať ponuky a priamo si prezrieť brigády vo svojom okolí. Následne stačí, keď si vypracuješ životopis a pošleš ho potenciálnemu zamestnávateľovi.

 

[text: Paulína Haršániová; foto: vlastné zdroje]