Podľa prieskumov v posledných rokoch sa Slovensko radí medzi percentuálne najväčších „exportérov” univerzitných študentov do okolitých krajín. V porovnaní s Poľskom, kde v zahraničí študuje približne 2% mladých, je Slovensko v tejto kategórii silnejšie až o 18% v rámci svojho počtu obyvateľstva; teda každý piaty študent študuje mimo hraníc Slovenska. Podobná situácia je aj medzi mladými ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním hľadajúcich zamestnanie, podľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa od roku 2016 každoročne zvyšuje ich záujem o prácu v zahraničí o 15%, jedná sa hlavne o mladých s titulmi v oblastiach služieb, cestovného ruchu ale aj iných. Trend odchádzania za vzdelaním, ako aj žitím, mimo Slovenska sa už v posledných rokoch začína prejavovať. Podľa priebežných prieskumov chýba za rok 2023 viac ako 20%primárnych pediatrov (cez 220). Pedagógov na všetkých stupňoch výučby chýba dokopy viac ako 4000. Inak to nie je ani v sektore služieb a hotelierstva, jeden z dvoch vyštudovaných študentov v daných oboroch pracuje, alebo minimálne má skúsenosť s prácou, v zahraničí.
Dôvodmi pre rozhodnutie sa pre štúdium a prácu v zahraničí sú hlavne nižšie platobné hodnotenia, pocit nedocenenia zamestnancov a celková nižšia životná úroveň na Slovensku. Štát predpokladá, že ak tento trend neutíchne, do najbližších desiatich rokov sa pyramída obyvateľstva definitívne zmení zo stacionárnej na regresívnu (počet obyvateľov poproduktívneho veku prevýši počet tých produktívnych).
Na Slovensku existuje v súčasnosti mnoho inštitúcií sústreďujúcich sa na vysokoškolákov, rozvoj ich zručností a ich možnosti uplatnenia sa v budúcnosti. Vybrali sme z nich niekoľko s cieľom motivovať vás k zváženiu štúdia vo vašej rodnej krajine.

NEXTERIA LEADERSHIP ACADEMY (NLA)
Medzi tie najznámejšie, a najviac oceňované, patrí organizácia Nexteria. Ich Nexteria Leadership Academy (NLA) získala v roku 2021 Národnú cenu kariérového poradenstva a Cenu za inovácie. NLA je určená pre mladých ľudí vo veku 18-21 rokov, trvá jeden kalendárny rok a je založená na pravidelných večerných stretnutiach každý týždeň. Absolventi počas zimného a letného semestra absolvujú workshopy, prednášky, osobné stretnutia so svojimi mentormi, ako aj realizáciu vlastného projektu pre komunitu. Po úspešnom absolvovaní aspoň 75% projektu absolventi získajú diplom, kontakty do budúcnosti a zručnosti v sfére leadershipu a marketingu.

DASATO ACADEMY
Dasato academy (predtým známa ako organizácia IAMbitious) je podobne ako Nexteria založená na princípe budovania takzvaných soft skills (práca v tímoch, komunikácia, organizácia času…) stredoškolákov. Prostredníctvom workshopov kde sa pracuje v skupinách, prednášok a účastí na týždenných „táboroch” majú možnosť účastníci projektu realizovať sa v sektore neziskových organizácií, krajských a okresných miest ako aj spolupracovať s firmami ako je Tatra banka.

PUBLIC LEADERSHIP ACADEMY
„Public Leadership Academy pomáha rozvíjať mladé profesionálky a profesionálov s potenciálom tvoriť a realizovať zmeny, ktoré povedú k efektívnej a inovatívnej štátnej a verejnej správe na Slovensku.” aj takto sa prezentuje spoločné dielo organizácií LEAF, Nexteria, Teach Slovakia a Klub úradníkov dobrej vôle. Táto vzdelávacia inštitúcia vyhľadáva osoby s excelentnými výsledkami v študijných, pracovných alebo dobrovoľníckych aktivitách, ktorých napĺňa predstava zlepšovania prostredia verejnej a štátnej správy v prospech občanov. Tieto možnosti im chce vytvoriť pomocou trojdňových bootcampov prebiehajúcich hneď na začiatku osemmesačného trvania programu. Samotné vzdelávanie prebieha od marca do októbra a od účastníkov sa očakáva, že programu venujú každé dva týždne tri hodiny svojho času. Samotné workshopy a prednášky prebiehajú v slovenčine, avšak je potrebná aspoň úroveň B1 z dôvodu rozhovorov s renomovanými odborníkmi zo zahraničia. Po úspešnom absolvovaní programu získajú účastníci certifikát, ktorý je možno použiť napríklad aj do životopisu.

AKADÉMIA VEĽKÝCH DIEL
Čítanie veľkých diel, spoznávanie významných obrazov, počúvanie zaujímavej hudby, takto sa prezentuje Akadémia veľkých diel, ktorá počas školského roka organizuje pre stredoškolákov kurzy zamerané na rozšírenie ich znalostí v oblasti umenia. Projekt je realizovaný v podobe dvadsiatich až dvadsiatich piatich seminárov, kde študenti v menšej skupine diskutujú o predom určenej téme s vyškoleným vyučujúcim. Semináre prebiehajú od začiatku októbra po koniec júna na týždennej báze. Študenti majú zväčša pred seminárom určenú prípravu, ktorá by nemala presahovať dve hodiny a zvyčajne predstavuje sledovanie celovečerného filmu, prečítanie krátkej poviedky alebo zhodnotenie hudobného albumu. Cena jedného študenta v programe je odhadovaná približne na osemsto eur ale vďaka sponzorom je oficiálna cena stoosemdesiat eur s nárokom na požiadanie o štipendium.

LEAF KRÚŽKY
Organizácia LEAF je známa hlavne svojou medzinárodnou strednou školou sídliacou v Bratislave, avšak okrem nej je súčasťou množstva projektov podporujúcich sociálny vzrast mladých ľudí. Medzi takéto aktivity patria aj takzvané „LEAF krúžky”. Sú to štrukturované štvorhodinové stretnutia konajúcesa na mesačnej báze v skupinách do desiatich osôb. Po prejdení výberového konania kedy prihlásený vyplní prihlášku, dotazník a absolvuje krátky pohovor začne jeho desaťmesačný peer-to-peer program zameraný na sebareflexiu a spájanie ľudí z rôznych vekových ako aj profesionálnych vrstiev. Diskutujú o témach im blízkych, ako aj o tých, ktoré vedia využiť vo svojich budúcich povolaniach.

JUNIOR ACHIEVEMENT SLOVENSKO
Junior achievement Slovensko (JA) je súčasťou celosvetovej siete stopätnástich krajín JA Worldwide a súčasťou siete 41 európskych krajín JA Europe. Táto spoločnosť s hlavným sídlom v Bostone v Spojených štátoch amerických pomáha učiteľom rozvíjať u žiakov základných a stredných škôl podnikavosť, ekonomické myslenie, finančnú gramotnosť a zručnosti potrebné pre uplatnenie sa na pracovnom trhu, vrátane tých digitálnych. Medzi známymi absolventmi je spoluzakladateľka programu IAMbitious Terézia Dominika Lukáčová, HR manažér spoločnosti Fusakle Patrik Kolár, ako aj riaditeľ sietí kníhkupectiev Martinus Michal Meško. Väčšina absolventov sa zhoduje v tom, že JA je skvelý začiatočný bod pre stredoškolákov s víziou podnikania, ale bez presného plánu a všetkých potrebných informácií.

SOKRATOV INŠTITÚT
Sokratov inštitút vznikol v roku 2012 vďaka vízii a spolupráci Juraja Hipša, Jána Markoša a Zuzany Gallayovej. Od jeho založenia sa ho zúčastnilo viac ako 215 mladých ľudí vo veku 18-32 rokov, ktorým sa podarilo zorganizovať viac ako 157 úspešných verejnoprospešných projektov. Absolventmi Inštitútu sú napríklad členky hnutia Za slušné Slovensko Katarína Nagy Pázmány, Táňa Sedláková ako aj riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda. Inštitút od roku 2014 taktiež vydáva edukačné knihy zamerané na históriu a kultúru Slovenska. Po vyplnení životopisu, nahratí šesťdesiatsekundového videa a absolvovaní pohovoru je vybraných 20 úspešných študentov vysokých škôl do ročného programu, počas ktorého získavajú postupne zručnosti v projektovom manažmente, vedení tímu, komunikácii s médiami ako aj v práci s mocou. Na workshopoch Inštitútu mladí diskutujú s absolventmi a rôznymi hosťami o témach hýbajúcimi Slovenskom – o ochrane prírody, občianskom aktivizme alebo verejnej politike. Vďaka Sokratovmu Inštitútu boli zorganizované bezodpadové bežecké preteky v Bratislave, kurzy ovocinárstva v okolí Rajca a založené bolo napríklad cyklistické hnutie Rozbicyklujme Nitru!

AJ TY V IT
Občianske združenie Aj Ty v IT taktiež vzniklo v roku 2012 a ich slovami je ich cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadreným mottom „Technology has no gender“, je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Za necelých desať rokov činnosti prešlo jeho workshopmi, kurzami a akadémiami viac ako 25 tisíc dievčat, žien i učiteľov z celého Slovenska. V roku 2020 získalo združenie nomináciu na svetovú cenu UNESCO za vzdelávanie dievčat a žien a v roku 2021 mu bolo udelené ocenenie za celoživotné vzdelávanie dospelých Asociáciou inštitúcii vzdelávania dospelých v kategórii Vzdelávací projekt.

TEACH SLOVAKIA
Teach for all, medzinárodné hnutie založené pred 30 rokmi, združuje 61 nezávislých organizácií zameraných na zlepšenie vzdelávania detí bez ohľadu na ich sociálnu úroveň. Na Slovensku táto organizácia pomáha mladým ľuďom túžiacich inovovať a zlepšiť školstvo cez ich dvojročnú prax v sektore školstva, či už na ministerstve školstva a v jeho inštitúciách, v neziskových organizáciách alebo v samotných školách, kde členovia organizácie vyučujú. Tí pedagogiku avšak vyštudovanú mať nemusia, organizácia ich pripraví na učiteľstvo svojou letnou akadémiou. V tomto roku sú do projektu zapojené školy v Bratislave, Nitre, Lozorne, Levároch a Rakycanoch.

IMPACT LAB – NADÁCIA PONTIS
Máte v mysli víziu projektu o ktorom viete, že keby vyšiel tak by pomohol mnohým, avšak neviete ako ho zrealizovať alebo kde naň získať financovanie? S týmto vie pomôcť nadácia Pontis so svojím akceleračným a inkubačným programom Impact Lab. Inkubačný program, hovorovo známy ako inkubátor, pomáha podnikateľom ktorý svoj projekt ešte len načrtávajú na trhu. Impact lab to robí prostredníctvom grantu do výšky dvadsaťtisíc eur (každoročne vyčlenia 2,2 milióna eur na podporu niekoľkých nápadov), intenzívnym vzdelávacím programom pre upriamenie priorít a krokov pri budovaní projektu, ako aj sprístupnením sietí k iným firmám. Akcelerátor Impact Lab-u obsahuje trojmesačný mentoringovovzdelávací program s individuálnym mentorom zameraný predovšetkým na nastavenie biznis modelu, fundraisingu a sledovania dopadu. Účasťou je aj finančná podpora v maximálnej výške 60 000 eur pre jeden projekt.

ROZBEHNI SA!
Zakladateľ Juraj Kováč verí, že sa na Slovensku nachádza mnoho nápadov na úspešné produkty a preto od roku 2011 spolu so svojím tímom pomáha testovať produkty, doposiaľ otestovali cez tristo nápadov a svoj program priniesli na mnoho stredných a vysokých škôl. V rámci projektu sú plány produktov analyzované takzvanými „rozbehátormi”, ktorých cieľom je upraviť víziu do finálneho produktu s vysokou pravdepodobnosťou úspechu na trhu.

LIFBEE
Platforma Lifbee sa uberá podobným smerom ako Impact lab alebo Rozbehnisa!, avšak sa zameriava na projekty skupín, ktorých námetmi sú sociálne zodpovedné podnikanie, biotechnológie a vedecké aplikácie. Zakladatelia Simona Held Veselá a Matej Held chcú, aby projekty a technológie, ktoré vzniknú vďaka Lifbee pozitívne formovali tento svet a viedli k transformácii globálnej spoločnosti na environmentálne udržatelnejšiu, pomohli dosiahnuť víziu cirkulárnej ekonomiky a posunuli horizont toho, čo je možné riešiť v oblasti ľudského zdravia.

GROWNI
Zakladateľky organizácie Dasato sa spojili s vzdelávacou organizáciou LEAF, aby vytvorili portál spájajúci mladých, talentovaných s firmami a organizáciami hľadajúcimi tých pravých do svojich kolektívov. Na ich stránkach môžu jednotlivci spoznať možnosti zamestnania, mentoringu alebo dobrovoľníctva rýchlo a efektívne, bez zbytočného a neúspešného hľadania. Na stránkach nájdete aktuálne pracovné pozície vo firmách ako je Gymbeam, Zero one hundred alebo Inštitút aplikovanej psychológie Daphne.I keď Slovensko posledné roky nenapĺňa svoju povesť európskeho ekonomického tigra, s ľuďmi plnými elánu, nápadov a motivovaných spraviť túto krajinu lepšiu je možné vytvoriť atraktívnejšiu situáciu pre budúce generácie. Preto my, študenti a nádej tejto krajiny, zvážme svoje možnosti a porozmýšľajme o štúdiu na Slovensku. Pomôžme, aby v budúcich prieskumoch patrilo exportovanie mladých zo Slovenska do jednociferných percent, nie tých dvojciferných.

 

[text: Ema Ivičová; foto: adobe]