S dvanástimi základnými školami, skoro dvadsiatimi strednými školami a dvoma univerzitami si Nitra titul študentského mesta plnohodnotne zaslúži. Ulice našej síce malej, ale zato krásnej Nitry sa hemžia energiou a elánom mladých študentov. Každý študent pozná to, keď chce počas víkendu alebo po dlhočiznom vyučovaní chce stráviť čas s priateľmi priamo v meste. Ísť niekam, kde bude môcť prediskutovať trápenia bežného života, posťažovať sa na systém alebo jednoducho vykonávať obľúbené hobby s niekým blízkym. Otázka preto zostáva ,,Kam?“

Stará dobrá klasika
Legendárne trio Nitry. Zobor, Kalvária a Hrad. Možno to nie sú práve prv myšlienkové destinácie mladých ľudí, keď chcú ísť niekam tráviť svoj voľný čas, no každé z týchto miest má niečo do seba. Zobor pre turisticky zameraných ľudí, ktorých jednoducho nebaví sedieť v podnikoch, ale radšej idú von na čerstvý vzduch na menšiu túru, na konci ktorej ich čaká veľkolepý výhľad. Kalvária na ktorej sa týčia tri kríže a Kaplnka Božieho hrobu s vežou pre duchovne založených alebo pre tých, ktorí si chcú užiť výhľad (aj cez ďalekohľad) bez nadmerného šliapania. A Nitriansky hrad zase pre  tých, ktorých majestátnosť tejto budovy  ani po rokoch neomrzela a radi si hrad a jeho okolie obhliadnu znova. A síce sa na týchto lokalitách určite trávi čas lepšie v teplých mesiacoch ako v chladnejšom počasí, v správnom oblečení si prídete na svoje celoročne.

Príroda a zeleň
I keď vysielač Zobor bol už vyžšie spomínaný, nie je to jediné miesto so zeleňou, ktoré sa dá v Nitre navštíviť. V Drážovskom kostolíku, v Kostole svätého Michala archanjela, sa síce omše už často nekonajú, no skalnatý kopec na ktorom sídlia vie okrem výhľadu ponúknuť aj miesto pre príjemné posedenie. Návštevu kostolíka môžete prepojiť aj s túrou na Zobor, ale to už záleží od vašich síl. Park Sihoť navštívil snáď každý, kto aspoň raz vkročil do Nitry. V lete si sem môžete ísť sadnúť na kofolu, oddýchnuť na lavičkách a pokochať sa jazierkom alebo zvieratkami. Možno menej známy park je Hidepark nachádzajúci sa 20 minút pešo od parku Sihoť, kde okrem ihriska, miesta na grilovanie a záhrad nájdete aj miesto, kde sa počas letnej sezóny dejú rôzne kultúrne akcie. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na Botanickú  záhradu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Toto miesto s krásnou flórou si priam žiada, aby si sem človek išiel v pekný deň sadnúť na deku. Ale pozor, je potrebné pamätať na to, že Botanická záhrada má presne danú otváraciu dobu.

Nákupná mánia
Síce študent ako taký nie je väčšinou známy vysokým disponibilným zostatkom na účte, občas sa nejaké tie eurá predsa len nájdu. Svoju potrebu nakupovať, či už napríklad oblečenie alebo knihy vieme v Nitre uspokojiť v rovno niekoľkých obchodných centrách. Najznámejšie je OC Mlyny nachádzajúce sa priamo v centre diania. Ak vám ale prekážajú davy ľudí, je tu k dispozícii ešte OC Centro, novopostavená Promenáda pri Nitrianskom hrade a možno menej navštevovaná OC Galéria i OC Max. Ak rýchla móda nie je práve vaša šálka kávy, pešia zóna Nitry je plná sekáčov, kde počas akciových dní viete zohnať dobré kúsky oblečenia za výhodne ceny. A ak nakupovanie nie je pre vás obľúbenou formou trávenia svojho voľného času, môžete v obchodnom centre navštíviť kino alebo si sem ísť jednoducho sadnúť a kúpiť si niečo dobré pod zub.

Oblačno, miestami fašírky
Keď už sme pri tej konzumácii jedla, Nitra určite nezaostáva v počte a kvalite reštaurácii. Príde si tu na svoje naozaj každý. Máte chuť na kari? Indická reštaurácia Swagatam priamo na pešej zóne. Na mexickú kuchyňu? Tres Tacos reštaurácia, rovno dvakrát. Sushi? Reštaurácia Doki Doki, Tatami, Sakura alebo Koisushi. Samozrejme nemôžeme zabudnúť na kebab, ktorý si môžete vychutnať na rôznych miestach ako napríklad v Kebabe Istanbul pred pešou zónou. Poriadny burger si vychutnáte napríklad v BC Burgeri na Klokočine alebo v Bearded Brothers pri rieke Nitra. Tí, ktorí máte radi sladké dobroty môžete okrem mnohých kaviarní navštíviť aj La Donuteriu, ktorá predáva rôzne druhy donutov. A počas chladnejšieho počasia určite zavítajte do Polievkárne, ktorá ponúka presne to, čo značí jej názov, chutné polievky. Úprimne, stačí sa prejsť po centre mesta, rozhliadnuť sa a vyberať si z toho množstva reštaurácii, ktoré toto mesto ponúka.

Kávičkovanie
Síce mnoho študentov najradšej trávi piatkové večere na ulici, ktorú netreba ani predstavovať, piatkový, a vlastne akýkoľvek večer, sa dá tráviť aj v iných podnikoch Nitry. Ku kaviarňam s úžasnou atmosférou patrí napríklad Coffee Tree Friends na Palárikovej ulici, Záhir na Sládkovičovej alebo BNBN na Kupeckej. Okrem vynikajúcich kaviarní sú v Nitre aj útulne čajovne. Napríklad Epicure, Sahara, Čajovňa dobrých ľudí alebo Marissa bar sú miesta, kde si okrem teplého čaju môžete vychutnať aj voňavú vodnú fajku. A pre tých, ktorí preferujú miesta, ktoré nesú auru kníh, máme v Nitre Antikvariát Zrkadlo a Antikvariát Pod Vŕškom, kde okrem nápojov môžete preskúmavať toľko kníh, koľko vám len srdce žiada.

Kultúrna vsuvka
Okrem krásneho historického centra Nitra ponúka mnoho spôsobov kultúrneho vyžitia. Naše Divadlo Andreja Bagara je síce drahšou záležitosťou, no pre tých s cítením pre umenie vie ponúknuť príjemný kultúrny zážitok. Okrem Divadla Andreja Bagara máme v Nitre aj Nové divadlo a Staré divadlo Karola Spišáka. K miestam sršiacim kultúrou nepochybne patrí aj Nitrianska galéria alebo tri múzeá: Diecézne múzeum, Ponitrianske múzeum a Slovenské poľnohospodárske múzeum. Kultúrne predstavenia sa konajú napríklad aj v našej Synagóge v centre mesta.

Rekreačné športy
Okrem túr v prírode ponúka Nitra mnoho spôsobov ako sa poriadne rozhýbať. Nachádza sa tu mnoho posilňovní pre milovníkov fitness. Na plávanie je cez letné mesiace prístupné Letné kúpalisko Sihoť a celoročne krytá plaváreň Mestský kúpeľ. Zakorčuľovať sa dá na Zimnom štadióne vo vyhradenom čase pre verejnosť. Síce sú mnohé haly prístupné len určitým klubom, stále sa nájdu športové aktivity, ktoré sa dajú vykonávať s priateľmi čisto rekreačne. Príkladom sú napríklad motokáry na Kyneku alebo bowlingove centrá na Chrenovskej či na Bellovej. Pre milovníkov koní je možnosť zajazdiť si na koni na Ranči DD alebo v Jazdeckom klube El Zorro.

Štúdium – priorita
Nás študentov spája hlavne láska k štúdiu, a preto ak radi trávite čas učením sa s vašimi priateľmi, dve pobočky Knižnice Karola Kmeťku sú na to presne ako stvorené. Stačí mať platnú členskú kartičku a môžete využívať študovňu priamo obklopení knihami. Výhodou je tiché prostredie a potrebné informácie k štúdiu na dosah ruky.

Takže ak sa rozhodnete ísť kamkoľvek, v Nitre máte od kaviarní po obchodné centrá určite na výber. Koniec koncov nezáleží na tom, kde trávite svoj voľný čas, ale s kým.

 

[text: Zuzana Cibulčíková; foto: súkromné archívy]