Redaktor, publicista, básnik, pedagóg, spisovateľ či národný buditeľ. Týmito slovami ako i mnoho inými možno opísať Ľudovíta Štúra. Preto nečudo, že ocenenie, ktoré sa stalo jednou z najprestížnejších príležitostí pre študentov slovenských stredných a vysokých škôl v oblasti žurnalistiky, nesie práve jeho meno. Štúrovo pero funguje i motivuje mladých reportérov už 29 rokov a redakcia Ozveny nie je výnimkou. 21.-22. apríla sme sa aj my zúčastnili vyhodnotenia tohtoročnej súťaže.
Ako každý rok, aj tentokrát sa konala v meste Zvolen, ktoré je s Ľudovítom Štúrom úzko späté. Keďže je rozdelená na 2 dni, okrem oceňovania najlepších redaktorov a časopisov nás ako vždy čakali debaty s významnými osobnosťami slovenskej žurnalistiky ako napríklad Pavlom Vitkom (šéfredaktorom časopisu Obrana), Patrikom Hermanom (moderátorom z RTVS) či Lukášom Dikom (šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka). Cez každého z nich prešlo množstvo súťažných časopisov a článkov, ku ktorým sa počas týchto debát vyjadrili a zahrnuli nás tipmi a trikmi, ako našu prácu môžme vylepšiť a ďalej napredovať. Okrem toho prijali pozvanie na Štúrovo pero vtedajší minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister školstva Ján Horecký, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Bratislave Vladimír Šucha ako i redaktorka televízie Markíza Gabriela Kajtárová, s ktorými sme mali možnosť diskutovať a pýtať sa ich na to, čo nás zaujímalo.

     

Po nabitom programe nás čakalo vyhodnocovanie cien, ktorých nebolo vôbec málo. Okrem hlavných cien mali študentské časopisy a šikovní mladí redaktori možnosť získať napríklad Cenu televízie Markíza, Cenu Slovenskej sporiteľne, ministerstva obrany a Cenu Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra, ktorú tento rok získal náš časopis Ozvena! Hrdí na náš časopis a na našu redakčnú radu sme si ako šéfredaktorka časopisu a hlavný grafik s radosťou cenu prevzali a tešili sa spolu s ostatnými ocenenými redakciami. Spokojní a plní zážitkov sme tak so svojimi cenami uzavreli 29. ročník Štúrovho pera a vrátili sa za písacie stoly motivovaní a pripravení tvoriť pre vás ďalšie zaujímavé články a neustále náš časopis posúvať ďalej, čo sa nám dúfame darí – aj vďaka súťaži Štúrovo pero. Túto cenu časopis Ozvena získal vďaka každému človeku, ktorí na ňom akokoľvek pracoval a každému z vás patrí veľké ďakujem.

 

[text: Natália Labovská; foto: vlastné zdroje]