Prvú skúsenosť s dobrovoľníctvom mám z roku 2019, kedy som pomáhala počas Majstrovstiev Európy Špeciálnych olympiád v gymnastike. Po troch dňoch strávených sprevádzaní športovcov, prekladaním angličtiny a ruštiny do slovenčiny a pomáhaním kde sa dalo som zistila, že toto je to, čo ma baví. Od septembra 2019 som si vyskúšala dobrovoľníctvo na rôznych typoch podujatí. Sprevádzala som študentov počas súťaže Jazykový kvet, pomáhala na najväčšom triatlone na Slovensku, venčila psov v útulku, bola súčasťou tímu ,,najväčšieho malého” festivalu Flaam a naposledy som mala prvú skúsenosť s medzinárodným festivalom Divadelná Nitra. Na dobrovoľníctve je najlepšie to, že sa ho môže zúčastniť každý, bez ohľadu nato aké má schopnosti či skúsenosti. Ak ste komunikatívni a radi pracujete s ľuďmi, určite budete potrební na registráciách a sprevádzaniach hostí. Ak ste skôr ručne zdatní, môžete pomáhať so skladaním a rozkladaním techniky a konštrukcií. Analytické typy budú využité pri administratíve a excelovských tabuľkách.

ČO TÝM ZÍSKAM?
Vďaka dobrovoľníctvu som získalaviacero vecí. Slovo zodpovednosť nabralo iný zmysel; keď sa na vašej práci zakladá spokojnosť veľkej skupiny ľudí, svoju rolu plníte dôsledne a efektívne. Zistila som, ako to chodí v zákulisí a naučila sa oceňovať kultúrne akcie úplne iným spôsobom. Avšak to, začo som najviac rada sú ľudia, ktorých som spoznala. Mnoho, už zmaturovaných, študentov našej školy som spoznala práve vďaka festivalom a kultúrnym podujatiam. Nie sú to však iba oni; vo svojom okolí mám teraz kruh ľudí v rôznych vekových kategóriách, s rôznymi skúsenosťami a zručnosťami ale s rovnakou vášňou. Robiť tento svet aspoň trochu lepším bez nároku na hmotnú odmenu; beztak je tou najlepšou odmenou práve úsmev alebo slovné poďakovanie.

AKO ZAČAŤ?
Zamyslite sa nad hociktorou kultúrnou akciou, ktorú ste kedy zažili. Je viac než pravdepodobné,že jej súčasťou boli aj dobrovoľní ci. Navštívte webstránky festivalov, vyplňte formuláre s osobnými údajmi a preferenciami. Niekto Vás kontaktuje a dá Vám bližšie informácie. Ďalším zdrojom príležitosje Týždeň dobrovoľníctva. Jeden týždeň v septembri sa uverejní zoznam dobrovoľníckych aktivít pre každý kraj a môžete sa ich zúčastniť jedno rázovo alebo začať s pravidel nosťou. Najväčším zdrojom je však Nitrianske centrum dobrovoľníctva; po vytvorení konta na ich webových stránkach budete dostávať na e-mail rôzne príležitosti na dobrovoľníctvo. Či už pomoc ľuďom v núdzi, asistenciu na verejných podujatiach alebo rôznych zbierkach. Za spomenutie stojí aj nezisková organizácia Mareena, ktorá stojí za začleňovaním imigrantov do slovenskej spoločnosti. Ak máte viac ako osemnásť rokov, môžete sa prihlásiť do výberového konania a byť vybratí ako sprievodca niekomu, kto je na Slovensku nový. Budete mu pomáhať s učením jazyka, sprevádzať ho po potrebných miestach alebo s ním len tráviť čas.

DIVADELNÁ NITRA 2022
31.ročník divadelného festivalu sa predstavil po nedobrovoľnej pandemickej prestávke v plnej sile. Hlavný program tvorilo 15 inscenácií – 7 slovenských a 8 zahraničných. Dokopy ich videlo viac ako 2300 ľudí a sprievodný program navštívilo viac ako 350 ľudí. To, že sa predstavenia uskutočnili bez komplikácií a boli kultúrnymi zážitkami pre divákov bolo z veľkej časti zásluhou tímu 45 dobrovoľníkov. Stretli sme sa tam rôzni ľudia; vysokoškoláci plniaci svoju odbornú prax, stredoškoláci s láskou pre divadlo, dospelí so záujmom pomôcť po svojej pracovnej dobe. Naša práca bola rôzna. Pred festivalom sme zdobili okolie divadla a starého mesta, rozdávali propagačné materiály a menili Synagógu a Divadlo A.Bagara na miesta, ktoré budú flexibilné so stále prebiehajúcim programom. Počas sa motného festivalu boli naše pozície stale meniace sa; skupina ľudí sprevádzala zahraničné súbory na každom kroku, ďalší pomáhali s technikou na pódiách, iní predávali lístky alebo registrovali účastníkov predstavení na registrácii. Ospravedlnenky na vyučovanie a stravu sme mali počas dňa zabezpečenú a ak nám to čas dovolil, tak sme sami boli diváci na rôznych inscenáciách. Aj keď som za ten týždeň nenaspala priemerne viac ako 6 hodín, odporučila by som účasť na DN každému. Ak vás však divadlo neláka, vyskúšajte iné a zistite, či dobrovoľníctvo nie je práve pre Vás! 🙂

 

[Ema Ivičová; foto: súkromné archívy]