Erasmus je jedným z lákadiel Golianka, vďaka ktorému máme každoročne príležitosť vycestovať na krátkodobé či dlhodobé mobility a objavovať rozmanité kultúry najstaršieho kontinentu. Keďže spolupracujeme s viacerými školami v európskych krajinách, naši študenti si môžu svoje štúdium obohatiť napríklad návštevou Belgicka či Talianska. Odtiaľ pochádzajú aj výmenní študenti, ktorí nejaký čas v tomto školskom roku trávia na Slovensku, práve u nás v Nitre, a v nasledujúcom článku vám priblížia svoju skúsenosť a možno vás presvedčia, že vykročenie zo svojej komfortnej zóny sa vyplatí.

Sofia 3.Aj

Povedala by si nám prosím niečo o sebe a svojej krajine?

Volám sa Sofia, mám 17 rokov a prichádzam z Talianska. Doma cvičím gymnastiku a keďže mám rada športy, tu sa venujem atletike. Mám rada vedu, takže biológia a chémia sú mojimi najobľúbenejšími predmetmi a aj v budúcnosti by som sa chcela venovať niečomu v tejto oblasti. Vo voľnom čase väčšinou čítam knihy alebo chodím von s kamošmi. Som tiež veľmi zvedavá a rada spoznávam a objavujem všeličo nové.
Neviem čo by som mohla povedať o Taliansku…máme dobré jedlo, bohatú históriu, krásne miesta,úžasnú módu a veľa tradícií. A ak v Taliansku niečo nefunguje, tak je to organizácia miest a politika.

Prečo si si na výmenný pobyt vybrala práve Slovensko?

Slovensko bolo vlastne až mojou treťou možnosťou. Zaujíma ma kultúra východnej Európy a hrady, čo Slovensko má, takže mi úplne vyhovuje. Tiež som chcela krajinu, v ktorej sa hovorí jazykom úplne
odlišným od môjho a angličtiny, aby som túto skúsenosť nemala z hľadiska jazyka uľahčenú.

Aké najväčšie rozdiely si si všimla medzi tvojou školou a Goliankom?

Najväčším rozdielom medzi Goliankom a mojou školou v Taliansku sú známky. V Taliansku sú známky v rozsahu od 1 do 10, pričom jednotka je najhoršia, 10 najlepšia a známkovanie máme každý štvrťrok. Vlastne je tam viac rozdielov: vyučovacia hodina trvá hodinu, do školy chodím aj v sobotu a počas 6 hodinového vyučovania mám len 20 minútovú prestávku. Tiež nemôžem mať oblečené čo len chcem a v škole sa neprezúvam.

Čo bolo pre teba v rámci výmeny zatiaľ najťažšie a čo sa ti naopak najviac páči?

Najzložitejšie, spolu s jazykom bolo zvykanie si na nový režim dňa, najmä čas kedy vstávam a jem. Zatiaľ sa mi najviac páči čas, ktorý trávim s mojou hosťovskou rodinou a novými kamarátmi.

Pranav 3.A

Prezraď nám prosím niečo o sebe a svojej krajine.

Volám sa Pranav Gyava a narodil som sa v Hydarabáde, v Indii, no keď sommal štyri roky presťahovali sme sa do Belgicka, takže tam teraz žijem asi 11 rokov. Hovorím anglicky, francúzsky, mojím materinským jazykom- telugu, trošku nemecky a učím sa aj slovenský jazyk.
Belgicko je známe svojou čokoládou, vaflami, pivom a vínom. Hlavným mestom je Brusel, ktorý je známy ako hlavné mesto Európskej únie a nachádza sa v ňom napríklad hlavná kancelária NATO.

Čím ťa práve Slovensko zaujalo ako destinácia tvojho výmenného pobytu?

Zaujímavosťou je, že som si Slovensko v podstate nevybral. Vybrali ma na výmenu do Francúzska, odkiaľ som po chvíli kvôli tlaku odišiel a keď som sa chcel vrátiť späť, už sa to nedalo. Nakoniec mi dovolili začať odznova, ale voľné miesta boli len na Slovensku. Som ale rád, že som na Slovensku, keďže Francúzsko a jeho kultúru poznám, takže by ma to tam nebavilo.

Aké najväčšie rozdiely si si všimol medzi tvojou školou a Goliankom?

Medzi Slovenskom a Belgickom je veľa rozdielov, no najväčším je začiatok dňa v škole. Doma začínam zvyčajne o 8:45 a končím o 16:10, okrem stredy, kedy končím o 12:40 a napríklad v utorok a štvrtok chodím domov až o piatej večer.

Čo bolo pre teba v rámci výmeny zatiaľ najťažšie a čo sa ti naopak najviac páči?

Myslím, že najväčšou výzvou tejto výmeny je moja snaha o učenie sa v škole. Keďže nie som v bilingválnej triede, všetky predmety mám v slovenčine. Samozrejme že je to pre mňa komplikované, keďže zatiaľ nepoznám slovenčinu na toľko, aby som sa v nej mohol učiť a väčšina učiteľov na to veľmi neprihliada, takže to mám celkom ťažké. A najlepšou časťou tohto výmenného pobytu je vlastne všetko okrem školy :D. Rodina u ktorej bývam je úplne super, mám veľmi zlatých spolužiakov, ktorí takmer všetci hovoria anglicky a MILUJEM Nitru. Myslím si, že je to fakt pekné mesto a dá sa tu toho veľa robiť. Tiež sa mi veľmi páči, že môžem spoznávať novú kultúru a veľa nových ľudí!

[bez fotky]

Axel 4.AJ

Povedal by si nám prosím niečo o sebe a svojej krajine?

Ahojte, volám sa Axel a som výmenný študent. Na Slovensko som prišiel vďaka programu Erasmus, aby som pár mesiacov študoval na Slovensku ale tiež objavoval krajinu, jej kultúru a spoznával nových ľudí. Pochádzam z Belgicka, malej krajiny situovanej medzi Francúzskom a Nemeckom, ktorá je známa hranolkami, vaflami, čokoládou a pivom. Hlavným mestom je Brusel, kde môžete nájsť hlavné centrum Európskeho parlamentu, rovnako ako Atómium, kráľovský palác a skleníky v Leakene. Tiež sa tu nachádzajú dva, medzi Begičanmi obľúbené zábavné parky, Plopsaland, Malibi (môj najobľúbenejší) a vonkajšie múzeum s názvom Mini Európa. V neposlednom rade, ak chcete ísť na turistiku bez kopcov, Belgicko je tá správna voľba.

Všimol si si výraznú zmenu medzi tvojou školou a Goliankom?

Najväčším rozdielom medzi mojou a vašou školou sú časy kedy škola začína a končí, kedže v mojej škole zvyčajne začíname o 8:45 a končíme o 16:05.

Čo bolo pre teba v rámci výmeny zatiaľ najťažšie a čo sa ti naopak najviac páči?

Myslím, že najväčšou výzvou pre mňa na začiatku bolo to, že sa mi všetko zdalo byť úplne nové. Potreboval som nájsť spôsob ako komunikovať s ľuďmi, ktorí hovorili len slovensky. Hneď po príchode mi bolo povedané, že je takmer nemožné hovoriť slovensky tak dobre, aby mi domáci perfektne rozumeli a tiež, že nebudem plnohodnotne rozumieť slovenským konverzáciám.

Ak by ste sa chceli s našimi výmennými študentmi porozprávať, alebo zasýtiť vašu zvedavosť a ešte sa niečo spýtať, neváhajte ich vyhľadať v ich kmeňových triedach. Nepochybne vám len potvrdia, že vykročiť z vlastnej komfortnej zóny za zážitkami sa oplatí.

 

[text: Sofia Sitárová; foto: vlastné zdroje]