Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma. V prípade študentov nášho gymnázia to však zďaleka neplatí, naše cesty vedú naozaj všade a kamkoľvek. Študenti sa po skončení Golianka uberajú naozaj rôznymi smermi. Výnimkou nie je ani Samuel Rácz, ktorý sa rozhodol vybrať kreatívnou cestou, ktorá nie je preňho cudzím pojmom. Založil si vlastnú, úspešnú značku oblečenia, do ktorej zákulisia nám dovolil bližšie nahliadnuť.

Predstav v krátkosti svoju značku oblečenia Messed Up Kids.

Messed Up Kids, ako pojem, je osobnosť alebo postoj mladých ľudí, ktorí sa cítia nejakým spôsobom iní alebo „messed up“. Je to hlavne pre ľudí, ktorí nemajú radi stereotyp a pre tých, ktorí robia veci na základe svojich pocitov a nie podľa toho, ako by sa to malo robiť podľa spoločnosti.

Kedy a prečo si prišiel s nápadom založiť svoju vlastnú značku?

Mojím cieľom je živiť sa tým, čo ma baví a vyhnúť sa stereotypnému životu. Vždy ma bavilo sa obliekať, vyzerať dobre a neobyčajne. Začal som pracovať s farbami na textil, no neskôr som chcel niečo viac ako len maľovať na mikiny. Chcel som tvoriť vlastné kúsky oblečenia. Kúpil som si šijací stroj a išiel som na kurz módnej návrhárke Petre Weingart, ktorá ma naučila ako pracovať s textilom, strihmi a so šijacím strojom. U nej som ušil svoje prvé kúsky oblečenia. Po tomto kurze som vedel, že toto je to, čo by som chcel v živote robiť.

Koľko trvá a ako vlastne prebieha proces tvorby jednej kolekcie?

Proces tvorenia jednej kolekcie začína rozmýšľaním. Rozmýšľam, na aký kus oblečenia sa chcem v danej kolekcii zamerať, aké techniky chcem použiť a ako chcem, aby kolekcia vyzerala. Následne kúpim materiály a začínam šiť. Keď je kolekcia hotová, nafotím ju a pridám na Instagram, kde oblečenie predávam. Ak všetko ide tak, ako má, väčšinou tento proces trvá približne mesiac.

Aké techniky, materiály používaš na tvorbu oblečenia?

Na tvorbu oblečenia používam rôzne typy textilu. Čo sa týka techník, používam spreje, farby na textil, bielidlo a rôzne iné. V blízkej budúcnosti plánujem pracovať so sieťotlačou, vďaka ktorej budem mať viac kreatívnych možností.

Kde tvoríš svoje oblečenie?

Momentálne tvorím vo svojej izbe a v garáži, no v budúcnosti by som chcel mať svoje štúdio/ateliér.

Ako prichádzaš s nápadmi na jednotlivé kolekcie?

Je to rôzne. Niekedy je inšpirácia podvedomá a sám neviem, ako som na nápad prišiel. Niekedy si zoberiem inšpiráciu z niečoho konkrétneho. Podvedome ma ovplyvňuje všetko naokolo. Prostredie, kamaráti, to, čo vidím vonku na ulici, ale aj to, čo vidím na sociálnych sieťach. Všetko vo mne zanechá čo i len najmenšiu stopu, z ktorej vie vzniknúť nápad na celú kolekciu.

Koho považuješ za svoj vzor, čo sa týka módy, štýlu alebo tvorby oblečenia?

Za svoj najväčší vzor považujem pravdepodobne Virgila Abloha, ktorý nanešťastie nedávno zomrel. Bol zakladateľom módnej značky Off-White, hlavný umelecký riaditeľ mužského oddelenia módneho domu Louis Vuitton a veľa ďalšieho. Bol to veľmi inšpiratívny človek, ktorý priniesol niečo úplne nové a zaujímavé. Tiež som na ňom obdivoval to, že aj napriek tomu, že nemal vyštudovanú školu zameranú na módu, vedel sa vypracovať na jednu z najvyšších pozícii v jednom z najväčších módnych domov na svete.

Akú najdôležitejšiu radu by si dal niekomu začínajúcemu so značkou oblečenia?

Začni. Podľa mňa je úplne jedno, ktorým smerom začneš. Poskúšaj rôzne smery. Skús maľovať‘ na oblečenie, šiť, štrikovať, čokoľvek. Následne si vyber to, čo ťa bavilo najviac a rozvíjaj to. Snaž sa priniesť niečo, čo tu

ešte nebolo. Viem, že to je ťažké, ale keď budeš skúšať rôzne veci, prídeš na to, čo nové by si mohol ľudom priniesť.

Porozprávaj niečo o svojej poslednej kolekcii, ktorá vyšla v novembri 2021, o čom je, aká bola inšpirácia, aké kúsky v nej nájdeme, aké techniky si použil.

Posledná kolekcia v roku 2021 bola „COLLECTION 05“. Skladala sa zo 6 kusov búnd, vo veľkostiach S/M a L/XL. Bundy boli v dvoch farebných prevedeniach. Strih bol boxy a oversized. Inšpiráciou boli typické „work jackets“, ktoré som chcel pozmeniť a pridať na ne svoj rukopis. Pri tvorbe som používal spreje a farby na textil.

Kedy sa chystá nasledujúca kolekcia, ako by si ju popísal jednou vetou a na čo sa môžeme tešiť?

Ak všetko pôjde tak, ako má, nová kolekcia pôjde von vo februári 2022. Keby mám použiť jednu vetu na opísanie nasledujúcej kolekcie, bolo by to „WRITING OUR CULTURE INTO THEIR HISTORY BOOKS“. Môžete sa tešiť na nové mikiny 🙂

Kde prezentuješ svoju značku a ako ťa môžeme kontaktovať, ak si chceme kúpiť niečo Messed Up Kids?

Svoju značku prezentujem na Instagrame @messedupkid.s a na TikToku @messedupkids2001. Pre všetky dôležité informácie o kolekciách, a taktiež, kedy budú nové kolekcie vychádzať treba sledovať hlavne Instagram. Všetko ohľadom Messed Up Kids riešim cez DMs na Instagrame. Takže, ak by ste si chceli v budúcnosti niečo zakúpiť alebo máte akékoľvek otázky na mňa ohľadom Messed Up Kids, DM @messedupkid.s 🙂

 

[Ema Kmeťová; foto: súkromný archív]