Čo je vlastne Nitriansky mládežnícky parlament?
Je to mládežnícka skupina, ktorá sa neformálne začala stretávať v marci 2022, avšak od septembra roku 2023 získala od mesta oficiálny štatút Nitrianskeho mládežníckeho parlamentu. Táto skupina mladých ľudí sa začala stretávať pod jedným spoločným mottom – spraviť Nitru lepším mestom pre mladých ľudí.

Na akých aktivitách sa podieľal?
Prvou aktivitou, na ktorej sa NMP podieľal, bol festival mladých. Na tomto podujatí bol predstavený jeho cieľ a vízia a bol urobený prieskum o potrebách mladých. Vďaka tomuto prieskumu sa zistil dopyt mládeže o témach, ktoré sa bežne v škole nevyučujú. Taktiež sa zapojil do výzvy komunitnej nadácie pri obnove amfiteátra. V decembri roku 2023 parlament zorganizoval Vianočnú zbierku, ktorá sa konala na 13 školách vrátane nášho gymnázia. Táto vianočná zbierka, pomohla trom rôznym organizáciám (a to Centru detí a rodiny, Charite a Špeciálnej internátnej škole na Čermáni) vyzbierať rôzne hračky školské pomôcky a mnoho ďalšieho.

   

Čo v budúcnosti plánuje zorganizovať?
V blízkej budúcnosti Nitriansky mládežnícky parlament plánuje zorganizovať rôzne udalosti. Prednášky o Downovom syndróme, ples či zapojenie sa do rôznych zbierok i dobrovoľníctiev, ako napríklad Hodina deťom, kde ide o prednášky o finančnej gramotnosti, ktoré sa budú konať v máji tohto roku. No najväčším projektom je festival mladých, ktorý sa bude konať tento rok v júni.

Členstvo
Parlament má v súčasnosti 15 členov, aj keď spravidla môže mať od 11 do 25 s tým, že počet členov musí byť nepárny. Veková hranica je od 14 do 30 rokov. Členstvo v parlamente viete získať na 2 roky a je plne dobrovoľné. Parlament je rozdelený na úseky. Daných úsekov je 5 a každý má svojho podpredsedu. Úseky sú rozdelené na: organizačný, úsek vnútornej správy, PR a rozpočtový úsek. Každý z nich ma ľubovoľný počet členov a člen si môže vybrať, ktorého úseku chce byť súčasťou. Členstvo v Nitrianskom mládežníckom parlamente spočíva v účasti na zasadnutiach, ktoré sa konajú raz mesačne a prípadne i v účasti aj na mimoriadnych zasadnutiach alebo zasadnutiach špecifického úseku. Ak by niekoho Nitriansky mládežnícky parlament zaujal. Stačí sledovať Instagram Nitrianskeho Mládežníckeho parlamentu, kde zverejnia prihlášky v priebehu tohto júla :).

[text: Pavla Zabáková; foto: vlastné zdroje]