Tak ako každý rok, aj tento rok sa osem našich Goliankárov spolu s pani profesorkou Luleiovou vydalo v dňoch 21. – 28.10. do Nemecka zúčastniť úspešného medzinárodného projektu Schulbrücke. Ako jediní študenti zo Slovenska vycestovali do čarovného mesta Weimar a dostali tak šancu zažiť nezabudnuteľných osem dní spolu so študentmi z Poľska, Bulharska a Nemecka. Keďže som medzi študentmi, ktorí dostali túto jedinečnú príležitosť bola aj ja, rada by som vám v tomto článku v krátkosti priblížila naše zážitky.

Projekt ako obvykle začal rôznymi aktivitami s cieľom bližšie spoznať nielen spoluúčastníkov, ale aj kultúru či kuchyňu ich krajín. Keďže hlavnou témou bola budúcnosť a udržateľnosť v Európe, celý týždeň bol plný zaujímavých workshopov a aktivít zameraných hlavne na sociálne, ekonomické, politické a ekologické otázky, no nechýbali ani aktivity zamerané na spoznanie mesta či samotného Nemecka. O kultúru vo Weimare rozhodne nebola núdza, keďže bolo toto mesto v minulosti domovom významných spisovateľov Goetheho a Schillera či hudobného skladateľa Bacha, ktorých domy sme mali možnosť vidieť počas našej prechádzky mestom. Celý projekt bol plný výziev a naberania nových skúseností nielen v oblasti dôležitých tém a práce v kolektíve, ale aj samotného zdokonaľovania sa v jazyku, keďže jediným dorozumievacím jazykom bola ako vždy nemčina. Aj keď bol program každý deň plne nabitý, čas na zábavu rozhodne nechýbal, o čom svedčia aj silné kamarátstva či spomienky, ktoré počas tohto projektu vznikli.
Organizátorom tohto projektu bol aj tento rok Frithjof Reinhardt, ktorý nás svojím zanieteným prístupom motivoval a sprevádzal počas celého týždňa a s ktorým sme mali možnosť absolvovať prednášku o histórii Európy či viesť množstvo filozofických debát na rôzne témy. Každý z nás mal možnosť pracovať a rozvíjať sa v oblastiach, ktoré nás zaujali, vďaka čomu sme každý deň síce pracovali veľa, ale na veciach, ktoré nás bavili.
Projekt Schulbrücke bol pre nás úžasnou príležitosťou spoznať nových ľudí, naučiť sa veľa nových vecí a zažiť nezabudnuteľné okamihy, vďaka čomu naňho budeme ešte dlho spomínať a už teraz sa tešíme na ďalší ročník, ktorého bude hádam Golianko opäť súčasťou.

 

 

 

 

 

 

 

[text: Natália Labovská; foto: súkromné archívy]