Je úplne prirodzené, že my a ľudia v našom okolí pociťujeme rôzne negatívne emócie, alebo úzkosť z neistej budúcnosti. Jediné, čo môžeme urobiť v tomto momente je využiť naše zdroje na pomoc tým, čo to potrebujú a navzájom sa podporovať.


Ďalej v článku sú informácie o organizáciach, ktoré pomáhajú ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny a ako im my môžeme pomôcť. Taktiež sa dočítate o radách, ako aspoň trochu môžete upokojiť seba alebo ľudí vo svojom okolí.

V dnešnej dobe, kedy máme aktuálne informácie po ruke sekundy po tom, ako sa odohrajú, máme často pocit, že nedokážeme pred ničím utiecť alebo to vyčleniť zo svojho okolia. Musíme si uvedomiť, že tieto emócie sú úplne adekvátne a nie je dôvod blokovať ich;

  • Obráťte sa na niekoho a povedzte mu, ako sa cítite. Nemusíte priamo opisovať, čo ste čítali, počuli alebo videli. Sústreďte sa nato, čo to vyvolalo vo vás.
  • Ak sa Vám niekto zdôverí, nezľahčujte jeho pocity aj keď možno necítite to, čo oni. Namiesto toho ho vypočujte a ak mu neviete poradiť, vyjadrite mu svoju podporu a možnosť hocikedy sa na vás obrátiť.
  • Ak máte vo svojom okolí človeka so spojením na Ukrajinu, zavolajte mu, alebo napíšte. Musí vedieť, že nie je sám.
  • Čím dlhšie bude táto situácia pretrvávať, tým viac dezinformácií sa bude šíriť po sociálnych sieťach. Predtým ako budete niečo zdieľať, uistite sa, že informácia je z overeného zdroja alebo potvrdená viacerými zdrojmi. Ak informácia pochádza z novozaloženého účtu na ktorom je málo – alebo naopak, priveľa sledovateľov z rôznych krajín – je pravdepodobné, že príspevok vytvoril samotný užívateľ. Sústreďte sa aj na gramatiku, spisovnosť a tón správy. Ak je správa písaná s hanlivými slovami/tak aby vyvolávala paniku, pohľad na situáciu môže byť zaujatý a nie vecný, ako to v žurnalistike býva.
  • I keď je to náročné, pokúste sa aspoň prvú hodinu ráno nenavštíviť žiadne sociálne siete alebo spravodajstvá. Ak je mozog vystavený návalu drastických informácií hneď po prebudení, je viac než pravdepodobné, že sa nastaví do obranného režimu a budete ešte viac náchylní a citliví na budúce informácie.

Ak chcete, aby sa Vaša pomoc dostala ďalej ako je vaše okolie, podporte rôzne organizácie. Pomoc môže byť materiálna alebo finančná:

Aj naša škola vyjadrila solidaritu a pomohla Ukrajine. Od pondelka 7.3. do  stredy 9.3. sa uskutočnila zbierka vecí pod záštitou Ozveny a OZ Podaj mi ruku.

[text: Ema Ivičová]

Viac informácií nájdete na webe iniciatívy Kto pomôže Ukrajine