Medzi nezabudnuteľné zážitky študentských rokov patrí najmä cestovanie, a vďaka projektom Erazmus+ je dostupné naozaj každému.

Golianko nedávno nadviazalo spoluprácu s organizáciou Youthfully Yours SK, ktorá sprostredkúva krátkodobé mládežnícke výmeny Erazmus+, čím sa celý výberový proces ešte zjednodušil. Ak sa chcete zúčastniť niektorého projektu, ktorý je vždy publikovaný na Edupage, postup je celkom jednoduchý. Stačí splniť podmienky, ako napríklad vek, záujem o danú tému či komunikačnú úroveň anglického jazyka, a napísať motivačný list. Ak budete úspešní, stačí už len zaplatiť účastnícky poplatok a vyraziť v ústrety novým zážitkom.
Prvým sprostredkovaným projektom bola mládežnícka výmena v dňoch 15.-20.1. v poľskom meste Rzeszów, na ktorej sa zúčastnilo sedem študentov. Ako už názov „Cultural Crossover“ napovedá, hlavnou témou bolo objaviť kultúrne rozdiely medzi zúčastnenými krajinami. „Pre väčšinu z nás to bola prvá mládežnícka výmena a kvôli tomu sme nevedeli, čo od programu čakať. Počas našej cesty vlakom sme sa však veľmi rýchlo bližšie spoznali a do našej cieľovej destinácie sme prišli ako skvelá partia kamarátov,“ hovorí Bogi Püšpökyová. Súčasťou programu bolo množstvo neformálnych aktivít, prehliadka mesta, ale aj kreatívne workshopy. „Naša mládežnícka výmena však nebola len o programe, ktorý bol vopred naplánovaný dobrovoľníkmi, časť z neho sme si vytvorili sami. My sme sa rozhodli pozrieť si trampolínový park, prejsť sa krásnymi uličkami Rzeszowa a nakuknúť do nákupného centra. S poľskými účastníkmi, ktorí boli priamo z mesta, sme si užili laser-tag arénu a ukázali svojho tímového ducha,“ dodáva.
Projekt sa stretol s veľmi pozitívnou odozvou od všetkých študentov. „Mládežnícka výmena, na ktorej som sa zúčastnil, bola pre mňa nezaplatiteľnou skúsenosťou. Množstvo zaujímavých ľudí a nevšedných zážitkov, ktoré nás počas cesty stretli, sú pre mňa nezabudnuteľné. Vďaka novovytvorenej spolupráci našej školy a vysielajúcej organizácie sú projekty Erasmus+ oveľa prístupnejšie, a preto odporúčam mládežnícku výmenu každému,“ hovorí Viktor Lukács. Stačí si vybrať z ponúknutých projektov, nabrať odvahu na prihlásenie a už čoskoro môžete spoznávať odlišné kultúry, nových ľudí a cestovať po Európe.

 

[text: Ema Nagyová; foto: Bogi Püšpökyová]