Vedeli ste, že jedna z pani profesoriek na Golianku spolupracovala na napísaní knihy ako recenzentka a metodička? A nielen hocijakej knihy. Prvej knihy na slovenskom trhu určenej k príprave na maturitné skúšky z ruského jazyka! Samozrejme, že sme sa chceli o tejto knihe dozvedieť viac, preto sme sa pani profesorky Filovej, ktorá spolupracovala s autorkou tejto knihy, Laurou Rakovou, opýtali zopár otázok:

Komu je vaša kniha určená?
Je určená všetkým, ktorí sa pripravujú na maturitu, prípadne sa chcú zdokonaliť v ruskom jazyku.

Čo obsahuje?
Kniha je rozdelená na lekcie. Každá lekcia je rozdelená na úroveň B1 a B2. Takže ak žiak maturuje napríklad z úrovne B2, otvorí si časť lekcie ktorá obsahuje úroveň B2 a učí sa z nej. Kniha obsahuje všetky maturitné zadania, ktoré sa žiak potrebuje naučiť, keď ide maturovať z ruského jazyka. Napriek tomu, že sú tam témy, podľa ktorých sa dá pripraviť na ústnu časť maturitnej skúšky, učebnica obsahuje aj cvičenia na prípravu k písomnej časti maturitnej skúšky: čítanie a počúvanie s porozumením, gramatické a lexikálne cvičenia. V učebnici sa nachádza nielen veľa cvičení, no momentálne sa dorábajú aj webové stránky, na ktorých bude akoby pokračovanie knihy. Žiak sa tam môže zdokonaliť v slovnej zásobe či gramatike.

Ako dlho ste knihu písali?
Knihu sme písali aj s autorkou 4 roky.

Prečo ste sa rozhodli túto knihu napísať?
Našou inšpiráciou bolo, že je to diera na trhu. Všetky knihy, z ktorých sa doteraz u nás učilo na maturitu, sú česko-ruské. Tá naša je prvá kniha na slovenskom trhu určená k príprave na maturitu z ruského jazyka.

A na koniec, ako ste sa rozhodli túto knihu nazvať?
Naša kniha sa volá „Да”.

 

[text: Lucia Obuchová, Karin Pénzes; foto: vlastné zdroje]