Tak, ako predchádzajúce roky aj tento rok vyhlásil Slovenský Červený kríž pri príležitosti sviatku zaľúbených kampaň „Valentínska kvapka krvi“. Do tejto kampane sa študenti nášho gymnázia nezapojili prvýkrát. Kvôli pandémii sa však táto akcia posledné roky nemohla zorganizovať priamo na našej škole. Tento rok tomu bolo inak. Zdravotníci zavítali aj na naše gymnázium a Goliankári mali príležitosť darovať krv priamo v škole. Táto akcia sa uskutočnila 9. februára a krv bolo možné darovať počas celého vyučovania v I.A triede, ktorá bola na tento účel pripravená. Táto dobročinná akcia by sa nemohla uskutočniť bez snahy pani profesorky Páleníkovej a pomoci študenta nášho gymnázia Šimona Vavra.

  

„Do organizácie projektu Valentínská kvapka krvi som sa dobrovoľne zapojil z iniciatívy pani profesorky Páleníkovej, ktorá ma požiadala o organizáciu tejto akcie a ja som to s radosťou prijal,“ boli slová Šimona, ktorý túto akciu nezažil prvýkrát. Svojim spolužiakom, ktorí plánujú v budúcnosti darovať krv odporúča nepodceniť fyzickú prípravu: „Netreba zabudnúť na vyváženú stravu a prijatie dostatočného množstva tekutín pred odberom.“ Táto dobrá rada môže pomôcť predísť nežiadúcim stavom, ako napríklad závraty alebo aj odpadnutie. To sa však našťastie u našich darcov vyskytlo len ojedinele. Výdatná a vyvážena strava taktiež môže pomôcť predísť prípadnému vyradeniu spomedzi darcov kvôli nedostatku vitamínov a minerálných látok.

  

Nesmieme zabudnúť, že darovaním krvi dokážeme zachrániť ľudský život. Aj práve preto by sme túto dobrovoľnú činnosť mali zvážiť pokiaľ nám to zdravie umožňuje. Študentom a pedagógom, ktorí sa takýmto spôsobom rozhodli pomôcť patrí obrovská vďaka.

 

[text: Natália Ťapušová; foto: Adam Kožík]