,,Ceremónia sa mi veľmi páčila, najmä neformálna časť. Určite to podporilo moje rozhodnutie pokračovať v ďalšej úrovni, už len vďaka ľudom, ktorí sú súčasťou tohto programu. Vďaka DofE som získala množstvo skúseností, ktoré ma formujú a neustále posúvajú ďalej,“
– Klára Harantová, absolventka bronzovej úrovne

Tak ako každý rok, aj minulý školský rok sme v rámci Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu na sebe niekoľko mesiacov pracovali. Prekonali sme svoje limity, vyšli z komfortnej zóny, až nastala dlhoočakávaná chvíľa – ceremónia, ktorá sa konala sa 29. septembra 2022 v Župnom dome v Nitre. V Koncertnej sále sa nám prihovoril Miloš Ondrášik, riaditeľ DofE na Slovensku. „Ocenenie DofE je dôkazom toho, že mladí ľudia vedia na sebe makať, nastaviť si ciele a vytrvalo a motivovane pracova na ich naplnení. Sú to cenné charakterové vlastnosti, ktoré uznávajú top slovenskí zamestnávatelia,” spomenul. V rámci Nitrianskeho kraja si ocenenie prevzalo vyše 100 študentov. Zaujímavosťou je, že dokopy sme na sebe všetci absolventi z Nitrianskeho kraja makali až 11 624 hodín. Z našej školy získalo ocenenie 22 študentov – 6 na striebornej a 16 na bronzovej úrovni. 

Po odovzdávaní certifikátov nasledovala neformálna časť. Okrem originálneho odznaku sme si mohli vytvoriť aj ďalší s vtipným textom. Na mape sme zaznačili, kde sme zažili svoje expedičné dobrodružstvo a podelili sa o skúsenosti, ktoré sme získali počas expedícií.

Členovia Národnej kancelárie DofE sa s nami podelili o zaujímavosti a informácie, vďaka čomu sme sa dozvedeli viac o fungovaní programu na Slovensku. Ocenenia sú prevzaté a teraz môžeme pokračovať ďalej, na vyššiu úroveň.

[text: Ema Nagyová, foto: Adam Kožík]