S každým školským rokom prichádzajú na Golianko aj novinky a množstvo nových ľudí či príležitostí. Tento školský rok nie je výnimkou, a preto by sme vám ich chceli v tomto článku predstaviť. Ako každý rok, aj tento rok nám pribudlo 5 kolektívov plných nových Goliankárov, ktorí nám prezradili ich prvé dojmy z novej školy.

I.PA: ,,Páči sa nám, že máme na škole na výber z mnoho jazykov, ktoré môžeme študovať. Ďalej sme si obľúbili Enviroučebňu a samozrejme bufet s našou milou pani bufetárkou.“,,Páči sa nám, že máme na škole na výber z mnoho jazykov, ktoré môžeme študovať. Ďalej sme si obľúbili Enviroučebňu a samozrejme bufet s našou milou pani bufetárkou.“

I.AJ: ,,Ráno keď vchádzame do školy cítime dobrú atmosféru, ktorá vychádza zo žiakov a učiteľov, ktorí nás učia predmety zaujímavou formou. Taktiež máme na výber veľa mimoškolských aktivít, ako napríklad široký vyber krúžkov alebo jazykovú školu, ktoré nás vedú k tomu, aby sme sa stali lepšími verziami samých seba.“

I.A: ,,Páčia sa nám toalety, ktoré sú vždy čisté a umyté alebo chemická a fyzikálna učebňa, keďže je v nich veľa pomôcok. Tiež sa nám páčia relaxačné miesta, na ktorých sa môžeme oddychovať.”

I.B

I.C: ,,Golianko nám je veľmi sympatické. Máme tu skvelý bufet s úžasnou pani bufetárkou, ktorý máme hneď vedľa našej triedy. Okrem iného sa môžeme najesť aj v jedálni, kde varia veľmi chutné jedlá. Desiate zas jeme obklopení pení prírodou v Enviroučebni. Výhodou oproti základkám je, že cez prestávky nemusíme sedieť v triede, ale môžeme si ísť sadnúť do oddychových zón. Taktiež sme veľmi príjemne prekvapení vybavenosťou odborných učební a labákov. Sú tu dobrí učitelia, ktorí nám vždy so všetkým radi pomôžu, ale aj tak je najlepšou profesorkou naša triedna. Všetci ju máme veľmi radi a takisto sme veľmi vďační za kolektív v triede.”

Náš kolektív sa ale aj tento rok rozšíril o zahraničných študentov, ktorí k nám prišli študovať. Laure a Marion z Belgicka nájdete v III. a IV.AJ a taktiež k nám zavítal aj Pascal z Nemecka, ktorý už síce strednú školu dokončil, no pomáha nám zdokonalovať sa v konverzácií na hodinách nemčiny. O týchto študentoch si môžete prečítaťviac v článku v rubrike interview pod názvom: Návšteva zo zahraničia.

   

S príchodom nového školského roka sa nám však rozšíril nielen kolektív, ale aj učiteľský zbor. Zaujímalo nás, čo našich nových učiteľov priviedlo k nám, a tak sme sa ich rozhodli bližšie spoznať.

Martin Mráz je naším novým učiteľom informatiky a angličtiny a zistili sme, že na našom Golianku neučí prvýkrát:
,,Túto školu som si vybral preto, lebo som na nej počas vysokej školy praxoval aj vo štvrtom aj v piatom ročníku, čiže nebola pre mňa úplnou neznámou. Ja sám som študoval na gymnáziu, a tak mi je tento typ školy známy. Takisto ma zaujala možnosť učiť aj na bilingválnej forme štúdia, čo považujem za zaujímavú výzvu a celkovo mi systém výučby, náročnosť učiva a uvedomenie žiakov, že sa učiť zrejme musia, ak chcú ísť na dobrú univerzitu, vyhovuje. Za ten krátky čas, čo som tu, sa mi zatiaľ najviac páči asi technické vybavenie školy. Uvedomujem si, že nie každá škola je tak materiálovo vybavená ako naša. Určite je hlavne veľké pozitívum pre žiakov, keď učiteľ nemá zviazané ruky nedostatočnými učebnými pomôckami. Veľmi si vážim aj ochotu svojich kolegov, ktorí sú vždy nápomocní pri riešení rôznych situácií. Časom sa môj vzťah k tejto škole bude prirodzene formovať, a tak zrejme o rok odpoviem úplne inak. Som ale rád, že môžem pracovať na kvalitnej škole s dobrým zázemím.

Barbora Kmeťová je zas našou novou učiteľkou španielčiny a naše otázky neminuli ani ju:
,,Pre prácu na Golianku som sa rozhodla, pretože ma baví učiť ľudí, ktorí vedia, prečo sa učia a som presvedčená, že práve tu ich nájdem. Páči sa mi atmosféra školy, panuje tu dobrá nálada, chuť vzdelávať sa a pracovať.“

Okrem nových tvárí v učiteľskom zbore sa nám po rokoch zmenilo aj vedenie školy. Na postoch zástupcov tak máme tri nové mená, ktoré už všetci iste dobre poznáme: pán profesor Šonkol, pán profesor Podoba a pani profesorka Kreškócziová Baráthová, ktorým v novej funkcii želáme veľa šťastia!
Samozrejme máme na škole aj nové zmeny ohľadom nášho každodenného študentského života.V priebehu tohto školského roka by sa mala k našej školskej psychologičke pridať nová posila, vďaka čomu veríme, že naši študenti budú môcť získať mentálnu pomoc rýchlejšie.

Taktiež sa nám rozbehli vytúžené výberové obedy, na ktoré sme počas pandémie všetci netrpezlivo čakali. Preto si priebežne pozerajte jedálny lístok a vyberte si možnosť, ktorá vám vyhovuje viac. Veď kto by chcel zmeškať úžasné trhance či langoše? 🙂

[text: Branislav Grznár; foto: Adam Kožík]